Wilgotny biszkopt z olejem
173.9 kcal /
727.5 kJKalorie
727.5 kJKalorie
4.3 gBiałko
25.9 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 8 jajek
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 60 g oleju
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać wokół motylka mąkę, proszek do pieczenia, sól i olej, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 40 min (170°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Biszkopt pozostawić do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku (ok. 3 godz.), następnie wyjąć z formy. Jeśli biszkopt jest wypukły, ściąć i usunąć wypukłą część. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 równe blaty. Wilgotnego biszkoptu z olejem użyć do wykonania wybranego tortu.