Wigilijna kapusta z grochem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
207.6 kcal /
868.5 kJ
Kalorie
9.2 gBiałko
29.2 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Namaczanie grochu: 200
  • ggrochu suchego, połówek
  • 800 g wody
  • Kapusta z grochem: 500
  • g kapusty kiszonej
  • 1000 g wody
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 170 – 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 10 g masła (patrz wskazówka)
  • 30 g oleju rzepakowego
  • ½
  • łyżeczki kminku
  • 3 szczypty soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej groch i wodę, odstawić na min. 1 godz., następnie odsączyć za pomocą koszyczka i opłukać pod zimną, bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie czysta, odstawić. Na dnie dolnej części przystawki Varoma ułożyć motylek, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Opłukany groch przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kapustę. Przełożyć do koszyczka, opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć.
  3. Do naczynia miksującego włożyć odciśniętą kapustę, rozdrobnić4-6 s/obr. 5.
  4. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie i liść laurowy. Nałożyć przystawkę Varoma z grochem, gotować na parze60-75 min/Varoma//obr. 1.5. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do koszyczka, odsączyć, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać odsączoną kapustę, ugotowany na parze groch, kminek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. 1.5. Wigilijną kapustę z grochem podawać na ciepło.
Przewijanie do góry