Wietnamski gulasz warzywny z ryżem
467 kcal /
1954 kJKalorie
1954 kJKalorie
19.5 gBiałko
68.8 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g ryżu jaśminowego
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 800 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, brokułu, kalarepy, fasolki szparagowej), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 40 – 50 g sosu sojowego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 130 g seitanu pokrojonego w 5 mm plastry
- 15 – 20 g oleju sezamowego
- 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji
- (opcjonalnie)
- 1 łyżka ziaren sezamu, białego do posypania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze16 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygł. Płyn z gotowania ryżu przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać 200 g odłożonego wcześniej płynu z gotowania ryżu, warzywa, sos sojowy i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. .
- Dodać seitan i olej sezamowy, gotować3 min/100°C//obr. . Wietnamski gulasz warzywny podawać z ryżem, posypany sezamem i udekorowany zieloną cebulką.