Wietnamski gulasz warzywny z ryżem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
467 kcal /
1954 kJ
Kalorie
19.5 gBiałko
68.8 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 800 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, brokułu, kalarepy, fasolki szparagowej), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 40 – 50 g sosu sojowego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 130 g seitanu pokrojonego w 5 mm plastry
  • 15 – 20 g oleju sezamowego
  • 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ziaren sezamu, białego do posypania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze16 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygł. Płyn z gotowania ryżu przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać 200 g odłożonego wcześniej płynu z gotowania ryżu, warzywa, sos sojowy i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. .
  4. Dodać seitan i olej sezamowy, gotować3 min/100°C//obr. . Wietnamski gulasz warzywny podawać z ryżem, posypany sezamem i udekorowany zieloną cebulką.
Przewijanie do góry