Wietnamski bowl z tofu i makaronem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
422.8 kcal /
1769 kJ
Kalorie
16 gBiałko
62.3 gWęglowodany
14.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g tofu, średnio twardego pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 2 łyżki oleju sezamowego, prażonego
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari (patrz wskazówka)
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego plus 1 łyżka
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego plus 1 łyżeczka
  • ½
  • łyżeczki suszonych płatków chili
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • ½
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g octu ryżowego
  • 25 g sosu sojowego
  • 100 g sałaty lodowej
  • 200 g ogórka
  • 50 g marchewki
  • 100 g azjatyckiego cienkiego makaronu np. ryżowego, z tapioki
  • woda do namoczenia makaronu
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej tofu, dodać olej sezamowy, sos sojowy, sok z limonki, 1 łyżeczkę cukru i płatki chili, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do naczynia miksującego włożyć imbir, chili i czosnek, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pozostałe 10 g cukru, sok z limonki, ocet i sos sojowy, wymieszać10 s/obr. 5. Sos przelać do innego naczynia, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej sałatę, ogórek i marchewkę, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić trzecią miskę, odważyć do niej makaron, zalać ciepłą wodą tak, aby był przykryty, odstawić do namoczenia na 10 min. W tym czasie pokroić sałatę w paski (4 x 1 cm), z ogórka usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż w paski (4 cm x 3 mm), marchewkę pokroić w paski (4 cm x 3 mm), odstawić.
  6. Marynowane tofu odcedzić przez koszyczek, zachowując marynatę. Na kuchence, na nieprzywierającej patelni podsmażyć tofu do uzyskania złotobrązowego koloru. Do podsmażonego tofu dodać zachowaną marynatę, dokładnie wymieszać, odstawić.
  7. Namoczony makaron odcedzić przez koszyczek, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, przełożyć do 2 misek, następnie równomiernie rozłożyć pokrojoną sałatę, ogórek, marchewkę i podsmażone tofu. Każdą porcję polać sosem i udekorować kolendrą. Wietnamski bowl z tofu i makaronem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry