Wietnamska sałatka z makaronem (TM6)
459 kcal /
1919 kJKalorie
1919 kJKalorie
12 gBiałko
96 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g ogórków nieobranych, z odciętymi końcówkami
- 250 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 120 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 400 g kapusty pekińskiej bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 4 cebule dymki tylko białe części
- 350 g ryżowego makaronu, vermicelli
- wrząca woda do zalania makaronu
- 2 ząbki czosnku
- 5 gałązek kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ¼ – ½
- czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 2 ½
- łyżeczki sosu rybnego
- 40 g wody
- 50 g octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 100 g kiełków fasoli mung, świeżych
- liście mięty, świeże do dekoracji
- orzeszki ziemne, prażone, solonegrubo posiekane, do dekoracji
- 1 limonka ekologiczna, pokrojona na kawałki, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki, marchewkę, czerwoną cebulę i kapustę pekińską. Dodać cebule dymki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć cebule dymki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną cebulę dymkę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną kapustę pekińską. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną czerwoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ogórki. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Pokrojone warzywa przełożyć do miski z cebulą i kapustą pekińską. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej makaron. Zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 3-4 min. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, kolendrę i chili, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sos rybny, wodę, ocet ryżowy i cukier, zmiksować8 s/obr. 5.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pokrojonymi warzywami, odważyć do niej kiełki. Dodać odsączony makaron i ¾ dressingu, dokładnie wymieszać. Udekorować kolendrą, miętą, orzeszkami i limonką. Wietnamską sałatkę z makaronem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z pozostałym dressingiem.