Wietnamska sałatka z kurczakiem i kapustą (TM6)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
349.3 kcal /
1461.5 kJ
Kalorie
31.3 gBiałko
25.1 gWęglowodany
15.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 540 g wody
  • 40 g sosu rybnego
  • 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 40 g cukru
  • 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 200 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 100 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 50 g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
  • 100 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 2 łyżki liści mięty, świeżych posiekanych
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona w 1 mm plastry
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 40 g wody, sos rybny, sok z limonki i cukier, wymieszać30 s/obr. 3. Dressing przelać do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kurczaka, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane na parze mięso odstawić do ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej białą kapustę, czerwoną kapustę, cebulę i marchewkę, odstawić.
  6. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
  7. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  8. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo kawałki czerwonej kapusty. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  9. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo kawałki białej kapusty. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  10. Ostudzonego kurczaka pokroić w 5 mm plastry. ⅔ plastrów kurczaka dodać do miski z sałatką. Polać przygotowanym dressingiem, posypać 1 łyżką mięty, dokładnie wymieszać kopystką. Sałatkę rozdzielić do 4 talerzy. Na każdej porcji ułożyć pozostałe plastry kurczaka, posypać rozdrobnionymi orzeszkami, udekorować chili, kolendrą i pozostałą 1 łyżką mięty. Wietnamską sałatkę z kurczakiem i kapustą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry