Wietnamska sałatka z kurczakiem i kapustą (TM6)
349.3 kcal /
1461.5 kJKalorie
1461.5 kJKalorie
31.3 gBiałko
25.1 gWęglowodany
15.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 2 ząbki czosnku
- 540 g wody
- 40 g sosu rybnego
- 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 40 g cukru
- 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 5 cm kawałki
- 200 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 100 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
- 100 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 2 łyżki liści mięty, świeżych posiekanych
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona w 1 mm plastry
- liście kolendry, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 40 g wody, sos rybny, sok z limonki i cukier, wymieszać30 s/obr. 3. Dressing przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kurczaka, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane na parze mięso odstawić do ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej białą kapustę, czerwoną kapustę, cebulę i marchewkę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo kawałki czerwonej kapusty. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo kawałki białej kapusty. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Ostudzonego kurczaka pokroić w 5 mm plastry. ⅔ plastrów kurczaka dodać do miski z sałatką. Polać przygotowanym dressingiem, posypać 1 łyżką mięty, dokładnie wymieszać kopystką. Sałatkę rozdzielić do 4 talerzy. Na każdej porcji ułożyć pozostałe plastry kurczaka, posypać rozdrobnionymi orzeszkami, udekorować chili, kolendrą i pozostałą 1 łyżką mięty. Wietnamską sałatkę z kurczakiem i kapustą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.