Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
727 kcal /
3054 kJKalorie
3054 kJKalorie
38 gBiałko
48 gWęglowodany
41 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g miąższu kokosa, świeżego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia roti
- 100 g wody ciepłej
- 2 ½ – 3
- łyżeczki soli
- 750 g karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kawałki
- 2 – 4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka kolendry, mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
- 3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 3 – 5 papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 160 g cebuli przekrojonej na pół
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 8 liści curry, suszonych
- 8 liści curry, świeżych
- 2 liście laurowe, suszone
- ½
- łyżeczki bazylii, świeżej
- 20 g białego octu winnego
- 1 łodyżka trawy cytrynowej, świeżej przekrojona na pół
- 30 – 40 g koncentratu pomidorowego
- 270 g śmietanki kokosowej
- 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
- 1 limonka pokrojona w ćwiartki, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miąższ kokosa, rozdrobnić10 s/obr. 7. Rozdrobniony kokos zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę, olej, wodę i ½-1 łyżeczkę soli, wymieszać6 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Przełożyć na oprószony mąką blat. Ciasto podzielić na 12 części, rozwałkować je na koła (Ø 12 cm, grubość 2-3 mm), przykryć czystą ściereczką kuchenną. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej karkówkę, dodać pieprz i 2 łyżeczki soli, wymieszać, aby mięso pokryło się przyprawami, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kolendrę, prażyć bez założonej miarki2 min/120°C/obr. 2. Przełożyć do miski z mięsem, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać kmin rzymski i nasiona kopru włoskiego, prażyć bez założonej miarki1 min/120°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać zamarynowaną karkówkę, kurkumę, liście curry, liście laurowe, bazylię, ocet winny, trawę cytrynową, koncentrat pomidorowy, śmietankę kokosową, gotować na parze8 min/120°C//obr. . Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać50-55 min/90°C//obr. . W tym czasie na dużej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika. Smażyć 1 roti 2-3 min z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć ściereczką kuchenną. Czynności powtórzyć dla pozostałych roti. Usmażone roti przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego dodać masło klarowane, podgrzewać5 min/90°C//obr. .
- Do naczynia miksującego dodać prażoną mieszankę przypraw, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze10 min/120°C//obr. .
- Wieprzowinę z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną limonką, z dodatkiem kokosowych roti.