Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
727 kcal /
3054 kJ
Kalorie
38 gBiałko
48 gWęglowodany
41 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g miąższu kokosa, świeżego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia roti
  • 100 g wody ciepłej
  • 2 ½ – 3
  • łyżeczki soli
  • 750 g karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kawałki
  • 2 – 4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka kolendry, mielonej
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 3 – 5 papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 160 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 8 liści curry, suszonych
  • 8 liści curry, świeżych
  • 2 liście laurowe, suszone
  • ½
  • łyżeczki bazylii, świeżej
  • 20 g białego octu winnego
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej, świeżej przekrojona na pół
  • 30 – 40 g koncentratu pomidorowego
  • 270 g śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miąższ kokosa, rozdrobnić10 s/obr. 7. Rozdrobniony kokos zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mąkę, olej, wodę i ½-1 łyżeczkę soli, wymieszać6 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Przełożyć na oprószony mąką blat. Ciasto podzielić na 12 części, rozwałkować je na koła (Ø 12 cm, grubość 2-3 mm), przykryć czystą ściereczką kuchenną. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej karkówkę, dodać pieprz i 2 łyżeczki soli, wymieszać, aby mięso pokryło się przyprawami, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kolendrę, prażyć bez założonej miarki2 min/120°C/obr. 2. Przełożyć do miski z mięsem, wymieszać, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wsypać kmin rzymski i nasiona kopru włoskiego, prażyć bez założonej miarki1 min/120°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać zamarynowaną karkówkę, kurkumę, liście curry, liście laurowe, bazylię, ocet winny, trawę cytrynową, koncentrat pomidorowy, śmietankę kokosową, gotować na parze8 min/120°C//obr. . Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać50-55 min/90°C//obr. . W tym czasie na dużej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika. Smażyć 1 roti 2-3 min z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć ściereczką kuchenną. Czynności powtórzyć dla pozostałych roti. Usmażone roti przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce.
  9. Do naczynia miksującego dodać masło klarowane, podgrzewać5 min/90°C//obr. .
  10. Do naczynia miksującego dodać prażoną mieszankę przypraw, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze10 min/120°C//obr. .
  11. Wieprzowinę z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną limonką, z dodatkiem kokosowych roti.
Przewijanie do góry