Wieprzowina z pieczarkami w sosie własnym i surówka z kalafiora

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
436.6 kcal /
1826.8 kJ
Kalorie
36.6 gBiałko
19.2 gWęglowodany
24.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Surówka z kalafiora: 400
  • g różyczek kalafiora
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować)
  • 20 g oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów
  • 10 g octu jabłkowego winnego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • Gulasz wieprzowy z pieczarkami: 30
  • g oliwy z oliwek
  • 600 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w paski (0,5 x 1 x 5 cm)
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli plus 1 szczypta
  • 30 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kalafior, rozdrobnić5-6 s//obr. 5. Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę i suszone pomidory, dodać olej, ocet i sól, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski z rozdrobnionym kalafiorem, wymieszać, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać 15 g oliwy, dodać 300 g wieprzowiny i 1 szczyptę pieprzu, upewniając się, że mięso jest równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, oprószyć ¼ łyżeczki soli, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 15 g oliwy, dodać pozostałe 300 g wieprzowiny i 1 szczyptę pieprzu, upewniając się, że mięso jest równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do naczynia ze zrumienioną wieprzowiną, oprószyć ¼ łyżeczki soli, odstawić (patrz wskazówka).
  5. Do naczynia miksującego włożyć masło i czosnek, gotować2 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać pieczarki, koncentrat bulionu mięsnego i pozostałą 1 szczyptę soli, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić10 min/120°C//obr. . W tym czasie w kubku dokładnie wymieszać skrobię i wodę, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać zrumienioną wieprzowinę wraz z płynem z rumienienia i mieszaninę wody i skrobi, gotować bez założonej miarki10 min/100°C//obr. . Wieprzowinę z pieczarkami w sosie własnym podawać bezpośrednio po przygotowaniu z surówką z kalafiora i wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry