Wieprzowina w tortilli po meksykańsku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
293 kcal /
1227 kJ
Kalorie
35.5 gBiałko
3.5 gWęglowodany
15.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g wieprzowiny pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 100 g białego octu winnego
  • 150 g soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
  • 100 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g oleju
  • 20 g smalcu
  • 12 tortilli pszennych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mięso wieprzowe, odstawić.
  2. Do naczynia miskującego włożyć czosnek, dodać oregano, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, kmin rzymski, ocet, sok pomarańczowy, cebulę i sól, rozdrobnić30 s/obr. 8. Powstałą marynatę przelać do miski, w której znajduje się mięso i odstawić do lodówki na ok. 3 godz.
  3. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać marynowane mięso i smalec. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować40 min/100°C//obr. . Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, wymieszać5 s//obr. 4.5. Masę mięsną rozłożyć równomiernie na 6 tortillach, przykryć kolejnymi 6 plackami tortilli, docisnąć.
  4. Tortille pokroić na 4 kawałki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry