Wieprzowina w tortilli po meksykańsku
293 kcal /
1227 kJKalorie
1227 kJKalorie
35.5 gBiałko
3.5 gWęglowodany
15.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wieprzowiny pokrojonej na 3 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 100 g białego octu winnego
- 150 g soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
- 100 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 2 łyżeczki soli
- 20 g oleju
- 20 g smalcu
- 12 tortilli pszennych
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mięso wieprzowe, odstawić.
- Do naczynia miskującego włożyć czosnek, dodać oregano, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, kmin rzymski, ocet, sok pomarańczowy, cebulę i sól, rozdrobnić30 s/obr. 8. Powstałą marynatę przelać do miski, w której znajduje się mięso i odstawić do lodówki na ok. 3 godz.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać marynowane mięso i smalec. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować40 min/100°C//obr. . Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, wymieszać5 s//obr. 4.5. Masę mięsną rozłożyć równomiernie na 6 tortillach, przykryć kolejnymi 6 plackami tortilli, docisnąć.
- Tortille pokroić na 4 kawałki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.