Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli
379.6 kcal /
1588.2 kJKalorie
1588.2 kJKalorie
25.6 gBiałko
56.9 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynata: 400 – 500
- g polędwicy wieprzowej pokrojonej w paski (ok. 1 x 7 cm)
- 20 g sosu Hoisin
- 5 g oleju
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- Sos z czarnej fasoli: ½ – 1
- papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
- 60 g sosu sojowego
- 60 g sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing (opcjonalnie)
- 1 łyżka sherry, wytrawnego (opcjonalnie)
- 80 g wody
- 1 łyżeczka cukru palmowego (ok. 1 cm kostka, pokruszona)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- Ryż i warzywa: 300
- g ryżu białego, długoziarnistego
- 1000 g wody
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- 150 g różyczek brokułu
- 230 g pędów bambusa, z puszki odsączonych z zalewy
- 250 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
- 20 – 30 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem drobno posiekanej, do dekoracji
- liście kolendry, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wieprzowinę, sos Hoisin i olej, dodać imbir, wymieszać kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć chili i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać fasolę, dodać sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe, wodę i cukier palmowy, gotować3 min/100°C/obr. 5. Przełożyć do dużej miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, następnie opłukać ryż pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze5 min/Varoma/obr. 4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, przełożyć do niej zamarynowaną wieprzowinę, gotować na parze8 min/Varoma/obr. 4. Przemieszać wieprzowinę za pomocą kopystki.
- Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego różyczki brokułu, pędy bambusa i fasolę, gotować na parze4-6 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma.
- Wieprzowinę przełożyć od salaterki z przygotowanym wcześniej sosem z czarnej fasoli, wymieszać kopystką. Do salaterki dodać ugotowane wcześniej warzywa, ponownie wymieszać kopystką. Koszyczek z ryżem ostrożnie wyjąć przy pomocy kopystki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej zieloną cebulkę. Wieprzowinę w sosie z czarnej fasoli podawać z ryżem, posypaną zieloną cebulką i kolendrą.