Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
379.6 kcal /
1588.2 kJ
Kalorie
25.6 gBiałko
56.9 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynata: 400 – 500
  • g polędwicy wieprzowej pokrojonej w paski (ok. 1 x 7 cm)
  • 20 g sosu Hoisin
  • 5 g oleju
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • Sos z czarnej fasoli: ½ – 1
  • papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
  • 60 g sosu sojowego
  • 60 g sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sherry, wytrawnego (opcjonalnie)
  • 80 g wody
  • 1 łyżeczka cukru palmowego (ok. 1 cm kostka, pokruszona)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • Ryż i warzywa: 300
  • g ryżu białego, długoziarnistego
  • 1000 g wody
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • 150 g różyczek brokułu
  • 230 g pędów bambusa, z puszki odsączonych z zalewy
  • 250 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
  • 20 – 30 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem drobno posiekanej, do dekoracji
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wieprzowinę, sos Hoisin i olej, dodać imbir, wymieszać kopystką, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć chili i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać fasolę, dodać sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe, wodę i cukier palmowy, gotować3 min/100°C/obr. 5. Przełożyć do dużej miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, następnie opłukać ryż pod bieżącą wodą, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze5 min/Varoma/obr. 4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, przełożyć do niej zamarynowaną wieprzowinę, gotować na parze8 min/Varoma/obr. 4. Przemieszać wieprzowinę za pomocą kopystki.
  6. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego różyczki brokułu, pędy bambusa i fasolę, gotować na parze4-6 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma.
  7. Wieprzowinę przełożyć od salaterki z przygotowanym wcześniej sosem z czarnej fasoli, wymieszać kopystką. Do salaterki dodać ugotowane wcześniej warzywa, ponownie wymieszać kopystką. Koszyczek z ryżem ostrożnie wyjąć przy pomocy kopystki, odstawić.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej zieloną cebulkę. Wieprzowinę w sosie z czarnej fasoli podawać z ryżem, posypaną zieloną cebulką i kolendrą.
Przewijanie do góry