Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
764.1 kcal /
3196.9 kJ
Kalorie
34.2 gBiałko
36.1 gWęglowodany
55.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Purée warzywne i brokuły: 400
  • g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 400 g kalafiora podzielonego na 2 cm różyczki
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 300 – 400 g różyczek brokułu
  • Wieprzowina w białym sosie: 120
  • g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 600 g wieprzowinygulaszowej, bez ścięgien i białych błon, pokrojonej na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 g wody
  • 80 g kaparów, konserwowych odsączonych
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 20 – 30 g białego wina, słodkiego np. Marsala
  • (opcjonalnie)
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 – 40 g masła
  • tymianek, świeży tylko liście, do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ziemniaki i kalafior, dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuł, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z brokułem. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć koper włoski, czosnek i por, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 0.5.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wieprzowinę, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, kapary, liście laurowe, tymianek, wino, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego i musztardę, gotować30 min/100°C//obr. . W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma i przełożyć ugotowane na parze brokuły w ciepłe miejsce. Ugotowane ziemniaki i kalafior odsączyć przez dolną część przystawki Varoma, następnie ponownie włożyć do naczynia miksującego, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, gotować5 min/100°C//obr. 0.5. Wyjąć naczynie miksujące, odstawić.
  6. Umieścić naczynie miksujące z odsączonymi warzywami w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło, zmiksować20 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty. Wieprzowinę w białym sosie udekorować liśćmi tymianku i podawać z purée warzywnym i brokułami bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry