Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
764.1 kcal /
3196.9 kJKalorie
3196.9 kJKalorie
34.2 gBiałko
36.1 gWęglowodany
55.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Purée warzywne i brokuły: 400
- g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki
- 400 g kalafiora podzielonego na 2 cm różyczki
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 300 – 400 g różyczek brokułu
- Wieprzowina w białym sosie: 120
- g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 25 g oliwy z oliwek
- 600 g wieprzowinygulaszowej, bez ścięgien i białych błon, pokrojonej na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 150 g wody
- 80 g kaparów, konserwowych odsączonych
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 20 – 30 g białego wina, słodkiego np. Marsala
- (opcjonalnie)
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 – 40 g masła
- tymianek, świeży tylko liście, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ziemniaki i kalafior, dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuł, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z brokułem. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć koper włoski, czosnek i por, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 0.5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wieprzowinę, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, kapary, liście laurowe, tymianek, wino, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego i musztardę, gotować30 min/100°C//obr. . W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma i przełożyć ugotowane na parze brokuły w ciepłe miejsce. Ugotowane ziemniaki i kalafior odsączyć przez dolną część przystawki Varoma, następnie ponownie włożyć do naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, gotować5 min/100°C//obr. 0.5. Wyjąć naczynie miksujące, odstawić.
- Umieścić naczynie miksujące z odsączonymi warzywami w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło, zmiksować20 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty. Wieprzowinę w białym sosie udekorować liśćmi tymianku i podawać z purée warzywnym i brokułami bezpośrednio po przygotowaniu.