Wieprzowina vindaloo

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
395.3 kcal /
1653.9 kJ
Kalorie
24.2 gBiałko
8.1 gWęglowodany
29.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynowanie mięsa: 800
  • g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 5 kaszmirskich papryczek chili, suszonych w całości (patrz wskazówka i wariant)
  • 5 strączków kardamonu w całości
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 45 g białego octu winnego
  • 45 g wody
  • Curry: 200
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oleju
  • 250 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • liście kolendry, świeże posiekane, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mięso, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć chili, strączki kardamonu i goździki, dodać ziarna pieprzu, nasiona kolendry i nasiona kminu rzymskiego, zmielić1 min/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać czosnek, imbir, sól, cynamon, kurkumę, ocet i wodę, zmiksować20 s/obr. 8. Powstałą marynatę przelać do miski z mięsem, dokładnie wymieszać kopystką. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz. (lub na całą noc).
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać zamarynowane mięso, pomidory i cukier, gotować60 min/100°C//obr. . Wieprzowinę vindaloo podawać posypaną liśćmi kolendry.
Przewijanie do góry