Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
908.9 kcal /
3802.9 kJKalorie
3802.9 kJKalorie
41.8 gBiałko
59.3 gWęglowodany
56.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos chimichurri: 100
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 4 ząbki czosnku
- 200 g oliwy z oliwek
- 60 g białego octu winnego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g kolendry, świeżej (liście i łodygi)
- 15 g natki pietruszki, świeżej (liście i delikatne łodygi)
- 2 łyżki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 450g każda)
- Ryż z warzywami i grillowanie: 15
- g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 40 – 50 g oliwy z oliwek
- 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 20 – 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 1200 g wody
- 10 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- 300 g ryżu białego, długoziarnistego
- 300 g marchewki pokrojonej w 1 cm kostkę
- 1 czerwona papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 1 żółta papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 400 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać oliwę, ocet, sok z cytryny, kolendrę, natkę pietruszki, oregano, pieprz i sól, rozdrobnić2 s/obr. 7. Połowę sosu przełożyć do słoika, odstawić do lodówki. Pozostały sos przełożyć do miski, umieścić w niej polędwiczki. Przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 4 godz. lub na całą noc. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, kapary, sok z cytryny i ¼ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i olej. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, dodać sól, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, czerwoną paprykę i żółtą paprykę, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego cukinię, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Na kuchence na patelni grillowej rozgrzać olej. Obsmażyć mięso z każdej strony przez 1 min, następnie piec w piekarniku ok. 25 min (230°C, patrz wskazówka).
- Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze warzywa przełożyć do miski z kaparowym dressingiem. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowany ryż przełożyć do miski z warzywami, wymieszać. Wieprzowinę chimichurri podawać pokrojoną w plastry z ryżem z warzywami i pozostałym sosem.