Wieniec z makiem i morelami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
186 kcal /
777 kJ
Kalorie
5 gBiałko
25 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 250
  • g mleka
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie i formowanie wieńca: 200
  • g moreli suszonych, bez pestek
  • 120 g maku
  • 50 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 250 g mleka
  • 40 g kaszy manny
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • mąka pszenna ilość do oprószenia
  • cukier puder do oprószenia ciasta

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i drożdże, podgrzewać5 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę, jajko i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 45 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące, następnie przygotować nadzienie.
  3. Do naczynia miksującego włożyć morele, rozdrobnić5 s/obr. 7. Sprawdzić stopień rozdrobnienia moreli, w razie konieczności rozdrobnić ponownie5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wsypać mak, zmielić30 s/obr. 10. Mak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać cukier, cukier waniliowy, mleko, kaszę mannę, masło i 1 jajko, podgrzewać8 min/90°C/obr. 3. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, odstawić do ostudzenia na 30 min.
  6. Dodać rozdrobnione morele, wymieszać10 s//obr. 3.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na kształt prostokąta (ok. 42 x 55 cm). Ostrożnie przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, następnie równomiernie rozłożyć na nim nadzienie makowe z morelami. Ciasto podzielić wzdłuż dłuższego boku na 3 równe paski (14 x 55 cm). Każdy pasek z nadzieniem zwinąć w rulon, a następnie zapleść w warkocz. Uformować wieniec mocno sklejając ze sobą końce ciasta.
  9. Drugie jajko wbić do miseczki, roztrzepać, następnie posmarować nim wierzch ciasta za pomocą pędzelka. Piec 25-35 min (180°C) lub do momentu, aż wieniec będzie będzie złotobrązowy. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na kratkę. Wieniec z makiem i morelami podawać oprószony cukrem pudrem.
Przewijanie do góry