Wieniec z halloumi i rozmarynem
314.9 kcal /
1317.5 kJKalorie
1317.5 kJKalorie
10.8 gBiałko
40.9 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g mąki orkiszowej (patrz wskazówka)
- 400 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
- 60 g oleju rzepakowego
- 150 g mleka
- 30 g miodu, płynnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 225 – 250 g sera halloumi pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 żółtko roztrzepane
- żurawina, do mięs ze słoiczka, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę i drożdże, dodać 40 g oleju, mleko, miód, jajko i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć do miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować nadzienie z halloumi.
- Do naczynia miksującego włożyć ser halloumi, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, dodać rozmaryn i pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionym halloumi, wymieszać kopystką, odstawić do ostudzenia.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na prostokąt (ok. 24 x 50 cm). Przełożyć na blachę do pieczenia. Z każdego rogu odciąć pionowy prostokąt (ok. 3 x 8 cm). W poprzek dłuższego boku prostokąta kroić paski o szerokości 2-2,5 cm i długości ok. 8 cm. Każdy pasek ciasta naciąć ukośnie z obu stron, tworząc wzór jodełki. Tworząc paski za każdym razem pozostawić po środku prostokąta ok. 8 cm wolnej przestrzeni bez nacięcia. Powstanie wówczas podłużny pas bez nacięcia w środkowej części prostokąta. Na pasie bez nacięć ułożyć nadzienie z sera halloumi.
- Paski ciasta zakładać naprzemiennie na środek z nadzieniem, następnie chwycić za wolne 2 końce ciasta po bokach i zlepić je, tworząc wieniec. Z odciętych na początku 4 kawałków ciasta również wyciąć paski z nacięciami o wzorze jodełki. Zasłonić nimi łączenie wieńca. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Piec 22-25 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Wieniec z halloumi i rozmarynem podawać na ciepło lub zimno, udekorowany świeżymi listkami rozmarynu z dodatkiem żurawiny ze słoiczka.