Wieniec orkiszowy
113.9 kcal /
476.8 kJKalorie
476.8 kJKalorie
4.2 gBiałko
19.2 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto zaparzane: 125
- g mleka
- 25 g mąki orkiszowej, białej
- Ciasto właściwe: 245
- g mleka
- 500 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
- migdały, w płatkach do posypania
- cukier perlisty do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać mąkę, gotować2 min 40 s/95°C/obr. 3. Ciasto zaparzane przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min, następnie odstawić do lodówki na min. 1 godz. (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć schłodzone ciasto zaparzane, dodać mleko, mąkę, cukier, masło, drożdże i sól, wymieszać30 s/obr. 4.5, następnie wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować wałek (dł. 70 cm). Wałki ułożyć obok siebie i zaczynając od środka długości wałków, zapleść warkocz po jednej stronie. Wałki ostrożnie obrócić i zapleść warkocz po drugiej stronie. Zaplecione wałki ostrożnie przełożyć na przygotowaną blachę, formując okrągły wieniec. Końce wałków równo przyciąć i połączyć ze sobą. Z odciętego ciasta uformować cienki sznurek, zwinąć go jak ślimaka i umieścić na wieńcu, maskując miejsce złączenia wałków. Wieniec przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Za pomocą pędzelka posmarować wieniec roztrzepanym jajkiem, następnie posypać płatkami migdałów i cukrem perlistym. Piec 25-30 min (180°C). Jeśli wieniec zbytnio się rumieni, nakryć go kawałkiem papieru do pieczenia. Upieczony wieniec przełożyć na kratkę do studzenia. Wieniec orkiszowy podawać po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.