Wieniec adwentowy
479.7 kcal /
2006.9 kJKalorie
2006.9 kJKalorie
12 gBiałko
53.7 gWęglowodany
25.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 150
- g mleka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g cukru
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 4 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- Nadzienie: 100
- g herbatników maślanych
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 100 g orzechów laskowych, blanszowanych
- 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao
- 50 g cukru
- 140 g mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 jajko
- mąka pszenna do oprószenia
- 2 białka
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 50°C.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę, jajko, żółtka, cukier waniliowy i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić masłem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, włożyć do piekarnika na 30 min (50°C), aby ciasto wyrosło. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, orzechy laskowe, czekoladę i cukier, rozdrobnić7 s/obr. 6.
- Dodać mleko i cukier waniliowy, gotować3 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnione herbatniki i jajko, zmiksować40 s//obr. 7. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego ostudzenia na 5-10 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kwadrat (ok. 40 x 40 cm), następnie przekroić na 2 pasy (40 x 20 cm). Na obu pasach ciasta rozsmarować masę orzechowo-czekoladową, pozostawiając ok. 3 cm margines z każdej strony, następnie zwinąć w roladę i dokładnie skleić miejsce łączenia i końce, aby nadzienie nie wypłynęło. Oba wałki ciasta przełożyć na przygotowaną blachę, układając je łączeniem do dołu, następnie spleść ze sobą spiralnie, a końce połączyć, formując wieniec. Za pomocą pędzelka posmarować wieniec białkami. Blachę włożyć do piekarnika na 7 min (50°C), aby ciasto podrosło, następnie zwiększyć temp. piekarnika do 160°C. Piec ok. 35 min (160°C). Ostudzony wieniec oprószyć cukrem pudrem i udekorować kokardą. Wieniec adwentowy podawać jako deser.