
Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym
630.7 kcal /
2639 kJKalorie
2639 kJKalorie
19.4 gBiałko
57.2 gWęglowodany
33.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto piwne: 2
- jajka
- 300 g piwa (patrz wskazówka)
- 170 – 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka brandy
- 1 łyżka koniaku
- ¼ – ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ¼
- łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta soli
- Nadzienie jarmużowo-ziemniaczane: 300
- g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 500 g wody
- 200 g ziemniaków pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- olej ilość do smażenia naleśników
- 150 – 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej pokrojonej w 1-1,5 cm kostkę
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać piwo, mąkę, oliwę, brandy, tymianek, majeranek, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przelać do innego naczynia, odstawić na 1 godz. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować nadzienie.
- Do naczynia miksującego włożyć 150 g jarmużu, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 150 g jarmużu, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionym jarmużem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze10-15 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobniony jarmuż, ugotowane na parze ziemniaki, kiełbasę, koncentrat bulionu mięsnego, śmietanę, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować10 min/95°C//obr. 1. W tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Porcję ciasta piwnego wlać chochelką na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki, następnie przełożyć je nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym. Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.