Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
630.7 kcal /
2639 kJ
Kalorie
19.4 gBiałko
57.2 gWęglowodany
33.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto piwne: 2
  • jajka
  • 300 g piwa (patrz wskazówka)
  • 170 – 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżka koniaku
  • ¼ – ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • Nadzienie jarmużowo-ziemniaczane: 300
  • g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
  • 500 g wody
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • olej ilość do smażenia naleśników
  • 150 – 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej pokrojonej w 1-1,5 cm kostkę
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać piwo, mąkę, oliwę, brandy, tymianek, majeranek, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przelać do innego naczynia, odstawić na 1 godz. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować nadzienie.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 150 g jarmużu, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 150 g jarmużu, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionym jarmużem, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze10-15 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać rozdrobniony jarmuż, ugotowane na parze ziemniaki, kiełbasę, koncentrat bulionu mięsnego, śmietanę, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować10 min/95°C//obr. 1. W tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Porcję ciasta piwnego wlać chochelką na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki, następnie przełożyć je nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym. Wielkopolskie naleśniki piwne z nadzieniem jarmużowo-ziemniaczanym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry