Wielkanocny sos majonezowy
173 kcal /
727 kJKalorie
727 kJKalorie
3.4 gBiałko
0.7 gWęglowodany
17.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 4 jajka
- 50 g oleju rzepakowego
- 6 łyżek majonezu
- 1 – 2 łyżeczki musztardy
- 2 – 3 łyżki śmietany, 12% tłuszczu
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego (ok. 1 pęczek)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1.
- Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka schłodzić zimną wodą, następnie obrać. Oddzielić białka od żółtek, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć białka, rozdrobnić2 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej olej, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, wymieszać1 min/obr. 4. W tym czasie stopniowo wlewać olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
- Założyć motylek.Dodać majonez, musztardę, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać40 s/obr. 3.
- Dodać rozdrobnione białka i szczypiorek, wymieszać30 s//obr. 2. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Wielkanocny sos majonezowy podawać jako dodatek do wędlin i pieczywa.