Wielkanocny placek ziemniaczany

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
453.4 kcal /
1898.3 kJ
Kalorie
14.3 gBiałko
34.6 gWęglowodany
30.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 700 g wody
  • 500 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 200 – 250 g wątroby wieprzowej, bez błon i żyłek, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 50 g kaszy manny plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 1500 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 łyżki majeranku, suszonego
  • 1 – 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego boczek i wątrobę, upewniając się, że otwór w pokrywie naczynia miksującego nie jest zablokowany przez zawartość koszyczka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, liść laurowy i ziele angielskie wyrzucić. Wywar przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Prostokątną formę (30 x 20 x 6 cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć kaszą manną, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze boczek i wątrobę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 750 g ziemniaków, dodać kaszę mannę, gałkę muszkatołową, imbir, majeranek, pieprz i sól, rozdrobnić15 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi boczkiem i wątrobą.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 750 g ziemniaków, dodać 50 g wywaru z gotowania, rozdrobnić15 s/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi boczkiem, wątrobą i ziemniakami, wymieszać dokładnie za pomocą kopystki. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać kopystką.
  6. Piec 45-55 min (200°C) lub do momentu, aż placek będzie złotobrązowy.
  7. Wielkanocny placek ziemniaczany podawać po ostudzeniu, pokrojony na kawałki.
Przewijanie do góry