Wielkanocny pasztet jajeczny

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
136.6 kcal /
571.7 kJ
Kalorie
7.7 gBiałko
10.3 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 9 jajko
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowo 1 szczypta
  • 500 g wody
  • 50 g seragouda innego sera żółtego, pokrojonego na kawałki
  • ½
  • pęczka koperku, świeżego (ok. 15g), tylko liście
  • ½
  • pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 15g),
  • ½
  • pęczka szczypiorku, świeżego (ok. 15g), drobno pokrojonego
  • 150 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do oprószenia keksówki
  • 110 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 30 g zielonegogroszku, konserwowego odsączonego z zalewy
  • (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • masło do natłuszczenia keksówki plus do ułożenia na wierzchu pasztetu (ok. 20g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozbić 1 jajko, oddzielić białko od żółtka, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białko, dodać szczyptę soli, ubijać1 min/obr. 4.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego przełożyć do miski, odstawić do lodówki. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim 8 jajek, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Jajka schłodzić zimną wodą, obrać ze skorupek i przekroić na pół, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5-10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć koperek, dodać natkę pietruszki, szczypiorek, ugotowane jajka, bułkę tartą, śmietanę, 30 g rozdrobnionego sera, groszek, sól, pieprz i żółtko, rozdrobnić15 s/obr. 8.
  6. Dodać ubite białko, wymieszać20 s//obr. 5. W razie potrzeby wymieszać kopystką.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Keksówkę (20 x 10 cm) natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą. Powstałą masę przełożyć do keksówki, kopystką wyrównać powierzchnię. Masę posypać pozostałym żółtym serem i ułożyć na wierzchu płatki masła. Piec ok. 35 min (180°C). Wielkanocny pasztet jajeczny podawać na ciepło lub zimno.
Przewijanie do góry