Wielkanocny baranek z makiem
185.4 kcal /
775.8 kJKalorie
775.8 kJKalorie
4.5 gBiałko
24.6 gWęglowodany
7.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto drożdżowe: 15
- g rumu (patrz wariant)
- 230 g mleka
- 90 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 20 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka miodu
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- Masa makowa i formowanie baranka: 160
- g maku
- 50 g cukru
- 80 g mleka
- 30 g masła pokrojonego na kawalki
- 15 g rumu (patrz wariant)
- 40 g powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- mąka pszenna do oprószenia
- 1 białko roztrzepane
- 3 rodzynki do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać rum i mleko, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, miód i drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtko i skórkę otartą z cytryny, wyrobić Ciasto /5 min. Pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 30 min, następnie wyrobić kolejne Ciasto /3 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę, odkroić 2 części ciasta po ok. 160 g. Z jednej odkrojonej części uformować kulę (głowę), odstawić. Drugą odkrojoną część podzielić na 8 kawałków (20 g każdy). Z 3 kawałków zrobić 7 cm wałki, które stworzą ogon i uszy, z 4 uformować okrągłe nogi, ostatni kawałek podzielić na 4-5 kulek, które będą tworzyły wełnę na głowie. Pozostałe ciasto uformować w kulę. Wszystkie części ciasta przełożyć na przygotowaną blachę, zachowując odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mak i cukier, zmielić1 min/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, masło, rum, powidła i skórkę otartą z cytryny, gotować2 min/100°C/obr. 2.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować największy kawałek ciasta na prostokąt (ok. 35 x 25 cm). Na rozwałkowane ciasto przełożyć ¾ masy makowej, równomiernie rozprowadzić kopystką. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na 18 kawałków (dł. ok. 3 cm). Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, tworząc korpus baranka. Głowę i nogi baranka rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, nałożyć na nie pozostałą masę makową i skleić, formując podłużną głowę i okrągłe nogi. Ułożyć w odpowiednich miejscach przy korpusie baranka. Do głowy baranka przyłożyć uszy i małe kulki imitujące wełnę. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Wyrośniętego baranka posmarować białkiem za pomocą pędzelka. W głowę baranka wbić rodzynki, tworząc oczy i nos. Piec 20 min (180°C, patrz wskazówka). Odstawić do ostygnięcia. Wielkanocnego baranka z makiem wykorzystać jako jadalną dekorację stołu wielkanocnego.