Wielkanocny baranek z makiem

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
185.4 kcal /
775.8 kJ
Kalorie
4.5 gBiałko
24.6 gWęglowodany
7.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto drożdżowe: 15
  • g rumu (patrz wariant)
  • 230 g mleka
  • 90 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • Masa makowa i formowanie baranka: 160
  • g maku
  • 50 g cukru
  • 80 g mleka
  • 30 g masła pokrojonego na kawalki
  • 15 g rumu (patrz wariant)
  • 40 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • mąka pszenna do oprószenia
  • 1 białko roztrzepane
  • 3 rodzynki do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać rum i mleko, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, miód i drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtko i skórkę otartą z cytryny, wyrobić Ciasto /5 min. Pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 30 min, następnie wyrobić kolejne Ciasto /3 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę, odkroić 2 części ciasta po ok. 160 g. Z jednej odkrojonej części uformować kulę (głowę), odstawić. Drugą odkrojoną część podzielić na 8 kawałków (20 g każdy). Z 3 kawałków zrobić 7 cm wałki, które stworzą ogon i uszy, z 4 uformować okrągłe nogi, ostatni kawałek podzielić na 4-5 kulek, które będą tworzyły wełnę na głowie. Pozostałe ciasto uformować w kulę. Wszystkie części ciasta przełożyć na przygotowaną blachę, zachowując odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mak i cukier, zmielić1 min/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać mleko, masło, rum, powidła i skórkę otartą z cytryny, gotować2 min/100°C/obr. 2.
  5. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować największy kawałek ciasta na prostokąt (ok. 35 x 25 cm). Na rozwałkowane ciasto przełożyć ¾ masy makowej, równomiernie rozprowadzić kopystką. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na 18 kawałków (dł. ok. 3 cm). Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, tworząc korpus baranka. Głowę i nogi baranka rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, nałożyć na nie pozostałą masę makową i skleić, formując podłużną głowę i okrągłe nogi. Ułożyć w odpowiednich miejscach przy korpusie baranka. Do głowy baranka przyłożyć uszy i małe kulki imitujące wełnę. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  6. Wyrośniętego baranka posmarować białkiem za pomocą pędzelka. W głowę baranka wbić rodzynki, tworząc oczy i nos. Piec 20 min (180°C, patrz wskazówka). Odstawić do ostygnięcia. Wielkanocnego baranka z makiem wykorzystać jako jadalną dekorację stołu wielkanocnego.
Przewijanie do góry