Wielkanocne babeczki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
506.3 kcal /
2118.5 kJ
Kalorie
3.8 gBiałko
31.2 gWęglowodany
41.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Babeczki: 100
  • g czekolady mlecznej pokrojonej na kawałki
  • 40 g cukru
  • 110 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • Masa maślana: 120
  • g cukru
  • 350 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 120 g mleka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć10 s/obr. 10. Cukier zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło i jajka, wymieszać2 min/obr. 3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii, wymieszać10 s/obr. 4. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać5 s/obr. 4.
  4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą z nich napełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 20-25 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10.
  6. Założyć motylek.Dodać masło i mleko, wymieszać3 min/obr. 3. Masę przełożyć do rękawa do dekoracji i udekorować babeczki. Wielkanocne babeczki podawać jako deser.
Przewijanie do góry