Węgierska zupa rybna (Halászlé)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
383.8 kcal /
1605.8 kJ
Kalorie
37.5 gBiałko
17.2 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 120 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 50 – 80 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM rybnego (patrz wskazówka)
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) rybnego, pokruszona
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 100 g wody
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na 2-3 mm paski
  • 75 – 100 g kostek boczku
  • 1 – 2 liście laurowe, suszone
  • 600 – 700 g filetów rybnych bez skóry i ości, np. z suma, sandacza, szczupaka, pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 5 – 10 g białego octu winnego
  • 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 – 3 nitki szafranu (opcjonalnie)
  • sól do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, 60 g pora, cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, wino, słodką paprykę, ostrą paprykę i koncentrat pomidorowy. Włożyć koszyczek, odważyć do niego koper włoski, pozostałe 60 g pora i boczek, dodać liście laurowe, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1.
  3. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej filety rybne, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. W razie potrzeby rozłożyć filety pomiędzy dolną cześć przystawki Varoma, a wkład Varomy, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane na parze warzywa z boczkiem i rybę rozłożyć na talerze.
  4. Do naczynia miksującego dodać ocet i szafran, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. W razie potrzeby doprawić do smaku solą. Zupę przelać na talerze. Węgierską zupę rybną (Halászlé) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry