Wiosenna sałatka z sorgo

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
239 kcal /
1001 kJ
Kalorie
9 gBiałko
6 gWęglowodany
40 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g sorgo
  • 2200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 250 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
  • 150 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach bez łyka
  • 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 – 10 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 5 – 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 150 g ogórka pokrojonego na kawałki
  • 70 g selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g rzodkiewek pokrojonych w cienkie plastry
  • 40 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 20 g cebuli dymki tylko zielonej części, posiekanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej sorgo i 1000 g wody, odstawić do namoczenia na 8-12 godz. Po tym czasie namoczone sorgo przecedzić przez koszyczek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 1200 g wody, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek z sorgo, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 4.
  3. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi i groszek cukrowy, gotować na parze kolejne7 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Szparagi i groszek cukrowy pokroić na ok. 2 cm ukośne kawałki. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  5. Dodać ogórek i seler, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na do naczynia miksującego.
  6. Dodać ugotowane na parze sorgo, oliwę, skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać10 s//obr. 3.
  7. Dodać ugotowane wcześniej szparagi i groszek cukrowy, rzodkiewki, czerwoną cebulę i cebulę dymkę, wymieszać kopystką. Wiosenną sałatkę z sorgo podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Przewijanie do góry