Węgierska zupa grzybowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
189 kcal /
790.6 kJ
Kalorie
7.4 gBiałko
15.2 gWęglowodany
11.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 450 – 500 ggrzybów, świeżych mrożonych, uprzednio rozmrożonych, np. prawdziwków, kurek, podgrzybków, pokrojonych na kawałki
  • 450 – 500 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 50 – 70 g białego wina, wytrawnego półwytrawnego
  • 600 g wody
  • 300 g mleka
  • 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kwaśna śmietana, 12% tłuszczu do podania
  • cytryna pokrojona w półplastry, do skropienia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, dodać słodką paprykę, wędzoną paprykę i mąkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać grzyby, dusić4 min/120°C//obr. .
  4. Dodać wino, dusić3 min/120°C//obr. 0.5.
  5. Dodać wodę, mleko, sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego i koncentrat pomidorowy, gotować15 min/100°C//obr. 1. Węgierską zupę grzybową podawać posypaną rozdrobnionym koperkiem, z dodatkiem śmietany i cytryny do skropienia.
Przewijanie do góry