Wegetariańskie zielone curry z ryżem
574.5 kcal /
2396 kJKalorie
2396 kJKalorie
11 gBiałko
77.8 gWęglowodany
27 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 900 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 200 g ryżu (np. długoziarnistego, basmati)
- 200 g batatów pokrojonych na 1 cm kawałki
- 100 g różyczek brokułu przekrojonych na pół
- 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju rzepakowego
- 200 g bakłażana pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
- 400 g mleczka kokosowego
- 2 – 3 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 100 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 80 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach
- 80 g liści szpinaku baby, świeżych
- 80 g minikolb kukurydzy, konserwowych
- 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji
- 1 limonka pokrojona w ćwiartki, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 800 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego brokuły, gotować na parze15-18 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygł. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, imbir i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i bakłażan, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać mleczko kokosowe, pozostałe 100 g wody, zieloną pastę curry, koncentrat bulionu warzywnego, ciecierzycę, sok z limonki, cukier i pozostałą 1 łyżeczkę soli, gotować5-10 min/100°C//obr. 1.
- Dodać groszek cukrowy, kukurydzę, ugotowane na parze brokuły i bataty, gotować2 min/100°C//obr. 1. Wegetariańskie zielone curry podawać z ryżem bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane liśćmi kolendry i limonką.