Wegetariańskie chop suey
264.7 kcal /
1107.3 kJKalorie
1107.3 kJKalorie
8.9 gBiałko
35.8 gWęglowodany
12.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 ggrzybów, suszonych mieszanych, np. mun, shiitake, enoki
- 400 g wody wrzącej
- 20 g oleju sezamowego
- 20 g oleju ryżowego
- 150 g cebuli pokrojonej w piórka
- 200 g marchewki pokrojonej w słupki (3 cm x 3 mm)
- 120 g pora pokrojonego w 3 mm półplastry
- 100 g pędów bambusa, z puszki odsączonych z zalewy
- 130 g kiełków soi, świeżych
- 25 g sosu sojowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- 1 łyżka ziaren sezamu do posypania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min.
- Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy i olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić10 min/120°C//obr. . Namoczone grzyby odsączyć przez koszyczek, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
- Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić8 min/120°C//obr. 1. Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem lub makaronem azjatyckim.