Wegetariańskie chop suey

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
264.7 kcal /
1107.3 kJ
Kalorie
8.9 gBiałko
35.8 gWęglowodany
12.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 ggrzybów, suszonych mieszanych, np. mun, shiitake, enoki
  • 400 g wody wrzącej
  • 20 g oleju sezamowego
  • 20 g oleju ryżowego
  • 150 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 200 g marchewki pokrojonej w słupki (3 cm x 3 mm)
  • 120 g pora pokrojonego w 3 mm półplastry
  • 100 g pędów bambusa, z puszki odsączonych z zalewy
  • 130 g kiełków soi, świeżych
  • 25 g sosu sojowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczyptę pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • 1 łyżka ziaren sezamu do posypania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min.
  2. Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy i olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić10 min/120°C//obr. . Namoczone grzyby odsączyć przez koszyczek, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić8 min/120°C//obr. 1. Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem lub makaronem azjatyckim.
Przewijanie do góry