Wegetariańskie spring rollsy (TM5)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
229 kcal /
957 kJ
Kalorie
8 gBiałko
44 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g ryżowego makaronu, vermicelli
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 80 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 80 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 4-5 kawałków
  • 50 g rzodkiewek
  • 100 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • Sos chili: 90
  • g wody
  • 30 g koreańskiej pasty chiligochujang
  • 30 g pasty harissa
  • 90 g sosu sojowego
  • 30 g cukru
  • Zwijanie spring rollsów: 50
  • g kiełków fasoli mung, z puszki odsączonych
  • ciepła woda do namoczenia
  • 8 płatów papieru ryżowego (Ø ok. 22 cm, patrz wskazówka)
  • 8 liści sałaty (ok.15 x 10 cm)
  • 8 gałązek kolendry, świeżej tylko liście,grubo posiekane
  • 8 gałązek mięty, świeżej tylko liście,grubo posiekane

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę. Odważyć do niej makaron, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1. Przelać do miski z odważonym makaronem, przykryć, odstawić na 10 min. Ugotowany makaron odcedzić przez koszyczek, przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Dodać olej, wymieszać, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę. Odważyć do niej marchewkę, paprykę, rzodkiewki i kapustę, odstawić.
  4. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną kapustę. Używając popychacza, pokroić cienko30 s//obr. 4. Pokrojoną kapustę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone rzodkiewki. Używając popychacza, pokroić cienko30 s//obr. 4. Pokrojone rzodkiewki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojoną paprykę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć cienko30 s//obr. 4. Startą marchewkę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować1 min 30 s/100°C/obr. .
  9. Dodać koreańską pastę chili, sos sojowy i cukier, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do momentu podania.
  10. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej kiełki, odstawić. Do dużej miski wlać wodę. Płat papieru ryżowego zanurzyć w wodzie na ok. 10 s, następnie ułożyć go na desce do krojenia.
  11. W ⅓ części papieru ryżowego ułożyć 1 liść sałaty, ⅛ makaronu, ⅛ odważonych kiełków, ⅛ pokrojonej kapusty, ⅛ pokrojonej papryki i ⅛ startej marchewki. Posypać liśćmi z 1 gałązki kolendry i 1 gałązki mięty. Nadzienie owinąć dolną częścią papieru ryżowego, zagiąć do wewnątrz boki arkusza papieru ryżowego i ostrożnie zwinąć. Tuż przed zakończeniem zawijania ułożyć 3 plasterki pokrojonej rzodkiewki, zwinąć do końca. Czynności powtórzyć dla pozostałych 7 płatów papieru ryżowego i pozostałych składników. Wegetariańskie spring rollsy podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu chili.
Przewijanie do góry