Wegetariańskie spring rollsy (TM5)
229 kcal /
957 kJKalorie
957 kJKalorie
8 gBiałko
44 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g ryżowego makaronu, vermicelli
- 500 g wody
- 1 łyżeczka oleju
- 80 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 80 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 4-5 kawałków
- 50 g rzodkiewek
- 100 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- Sos chili: 90
- g wody
- 30 g koreańskiej pasty chiligochujang
- 30 g pasty harissa
- 90 g sosu sojowego
- 30 g cukru
- Zwijanie spring rollsów: 50
- g kiełków fasoli mung, z puszki odsączonych
- ciepła woda do namoczenia
- 8 płatów papieru ryżowego (Ø ok. 22 cm, patrz wskazówka)
- 8 liści sałaty (ok.15 x 10 cm)
- 8 gałązek kolendry, świeżej tylko liście,grubo posiekane
- 8 gałązek mięty, świeżej tylko liście,grubo posiekane
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę. Odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1. Przelać do miski z odważonym makaronem, przykryć, odstawić na 10 min. Ugotowany makaron odcedzić przez koszyczek, przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Dodać olej, wymieszać, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę. Odważyć do niej marchewkę, paprykę, rzodkiewki i kapustę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną kapustę. Używając popychacza, pokroić cienko30 s//obr. 4. Pokrojoną kapustę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone rzodkiewki. Używając popychacza, pokroić cienko30 s//obr. 4. Pokrojone rzodkiewki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojoną paprykę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć cienko30 s//obr. 4. Startą marchewkę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować1 min 30 s/100°C/obr. .
- Dodać koreańską pastę chili, sos sojowy i cukier, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do momentu podania.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej kiełki, odstawić. Do dużej miski wlać wodę. Płat papieru ryżowego zanurzyć w wodzie na ok. 10 s, następnie ułożyć go na desce do krojenia.
- W ⅓ części papieru ryżowego ułożyć 1 liść sałaty, ⅛ makaronu, ⅛ odważonych kiełków, ⅛ pokrojonej kapusty, ⅛ pokrojonej papryki i ⅛ startej marchewki. Posypać liśćmi z 1 gałązki kolendry i 1 gałązki mięty. Nadzienie owinąć dolną częścią papieru ryżowego, zagiąć do wewnątrz boki arkusza papieru ryżowego i ostrożnie zwinąć. Tuż przed zakończeniem zawijania ułożyć 3 plasterki pokrojonej rzodkiewki, zwinąć do końca. Czynności powtórzyć dla pozostałych 7 płatów papieru ryżowego i pozostałych składników. Wegetariańskie spring rollsy podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu chili.