Wegetariańskie chili
418 kcal /
1745 kJKalorie
1745 kJKalorie
24 gBiałko
27 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g ząbków czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 750 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 750 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 g papryki (np. czerwona i zielona), pokrojonej w ok. 2 cm paski
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 150 g kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
- 500 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (ok. 800g przed odsączeniem)
- 6 wegetariańskich kiełbas sojowo-grzybowych (450-600g)
- 6 wegetariańskich kiełbas dowolnych
- 3 – 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
- 3 – 4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, papryczkę chili, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Następnie dusić5 min/120°C/obr. .
- Dodać pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 4.
- Dodać papryki i sól, gotować20 min/100°C//obr. 0.5.
- Dodać kukurydzę i fasolę. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć kiełbaski, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma//obr. 0.5. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć zawartość naczynia miksującego do półmiska, na wierzchu położyć wegetariańskie kiełbaski, udekorować liśćmi kolendry i podawać na gorąco.