Wegetariański sos boloński z soczewicą
201 kcal /
841 kJKalorie
841 kJKalorie
11.7 gBiałko
28 gWęglowodany
4.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 700 g wody
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 150 g cukinii pokrojonej w plastry
- 50 g pieczarek przekrojonych na pół
- 30 – 40 g koncentratu pomidorowego
- ½ – 1
- łyżeczka oregano, suszonego
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 łyżki liść bazylii, świeży posiekanych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać soczewicę, dodać wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/95°C//obr. . Ugotowaną soczewicę przecedzić przez koszyczek, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i oliwę, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować2 min/100°C/obr. 2.
- Dodać pomidory, cukinię, pieczarki i koncentrat pomidorowy, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować3 min/98°C/obr. .
- Dodać ugotowaną soczewicę, oregano, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/98°C/obr. 1.
- Dodać bazylię, wymieszać przy pomocy kopystki.
- Wegetariański sos boloński z soczewicą podawać z makaronem.