Wegetariański sos boloński z soczewicą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
201 kcal /
841 kJ
Kalorie
11.7 gBiałko
28 gWęglowodany
4.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 700 g wody
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 150 g cukinii pokrojonej w plastry
  • 50 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 30 – 40 g koncentratu pomidorowego
  • ½ – 1
  • łyżeczka oregano, suszonego
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżki liść bazylii, świeży posiekanych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać soczewicę, dodać wodę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/95°C//obr. . Ugotowaną soczewicę przecedzić przez koszyczek, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i oliwę, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować2 min/100°C/obr. 2.
  3. Dodać pomidory, cukinię, pieczarki i koncentrat pomidorowy, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować3 min/98°C/obr. .
  4. Dodać ugotowaną soczewicę, oregano, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/98°C/obr. 1.
  5. Dodać bazylię, wymieszać przy pomocy kopystki.
  6. Wegetariański sos boloński z soczewicą podawać z makaronem.
Przewijanie do góry