Wegetariański poke bowl

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
542 kcal /
2269 kJ
Kalorie
18 gBiałko
63 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ½ – 1
  • ząbek czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 30 g octu ryżowego
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 60 g sosu sojowego
  • 15 g mirinu
  • 30 g oleju sezamowego
  • 1200 g wody
  • 10 g oleju
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 200 g ryżu czarnego
  • 200 g ryżu białego
  • 140 g marchewki pokrojonej w 0,5 cm paski
  • 1 opakowanie sera feta (ok. 200g), pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1 puszka białej ciecierzycy, z puszki (ok. 240g po odsączeniu), opłukanej i osuszonej
  • 1 pomidor pokrojony w 1 cm kostkę
  • 1 jabłko bezgniazd nasiennych, pokrojone w plastry
  • 4 łyżki jagódgoji, suszonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać ocet ryżowy, sok z cytryny, sos sojowy, mirin i olej sezamowy, gotować3 min/100°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać sól, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  4. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna, gotować na parze8 min krócej, niż czas podany na opakowaniu Varoma/obr. 1.
  5. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, gotować na parze8 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyciągnąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Ryż przełożyć do 4 miseczek. Do miseczek rozłożyć ugotowaną na parze marchewkę, fetę, ciecierzycę, pomidor i jabłko. Polać wcześniej przygotowanym dressingiem i udekorować jagodami goji. Wegetariański boke bowl podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry