Wegetariański poke bowl
542 kcal /
2269 kJKalorie
2269 kJKalorie
18 gBiałko
63 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 30 g octu ryżowego
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 g sosu sojowego
- 15 g mirinu
- 30 g oleju sezamowego
- 1200 g wody
- 10 g oleju
- ½
- łyżeczki soli
- 200 g ryżu czarnego
- 200 g ryżu białego
- 140 g marchewki pokrojonej w 0,5 cm paski
- 1 opakowanie sera feta (ok. 200g), pokrojonego w 1 cm kostkę
- 1 puszka białej ciecierzycy, z puszki (ok. 240g po odsączeniu), opłukanej i osuszonej
- 1 pomidor pokrojony w 1 cm kostkę
- 1 jabłko bezgniazd nasiennych, pokrojone w plastry
- 4 łyżki jagódgoji, suszonych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ocet ryżowy, sok z cytryny, sos sojowy, mirin i olej sezamowy, gotować3 min/100°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać sól, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna, gotować na parze8 min krócej, niż czas podany na opakowaniu Varoma/obr. 1.
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, gotować na parze8 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyciągnąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Ryż przełożyć do 4 miseczek. Do miseczek rozłożyć ugotowaną na parze marchewkę, fetę, ciecierzycę, pomidor i jabłko. Polać wcześniej przygotowanym dressingiem i udekorować jagodami goji. Wegetariański boke bowl podawać bezpośrednio po przygotowaniu.