Wegetariański kapuśniak z białej kapusty

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
150 kcal /
627.6 kJ
Kalorie
4 gBiałko
18.6 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g białej kapusty pokrojonej na 4-5 cm kawałki
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
  • 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • (opcjonalnie)
  • 650 g wody
  • 25 g sosu sojowego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½
  • łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszoną
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 – 2 łyżki koperku, świeżego posiekanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kapustę i czerwoną paprykę, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, por, seler, marchewkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać rozdrobnioną kapustę z papryką, ziemniaki, wodę, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, słodką paprykę, wędzoną paprykę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować25 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać pomidory i koperek, gotować5 min/100°C//obr. 1. Kapuśniak z białej kapusty podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry