Wegetariański kapuśniak z białej kapusty
150 kcal /
627.6 kJKalorie
627.6 kJKalorie
4 gBiałko
18.6 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g białej kapusty pokrojonej na 4-5 cm kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 200 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- (opcjonalnie)
- 650 g wody
- 25 g sosu sojowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka kminku
- ½
- łyżeczki kminku, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszoną
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 – 2 łyżki koperku, świeżego posiekanego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę i czerwoną paprykę, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, por, seler, marchewkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną kapustę z papryką, ziemniaki, wodę, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, słodką paprykę, wędzoną paprykę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować25 min/100°C//obr. 1.
- Dodać pomidory i koperek, gotować5 min/100°C//obr. 1. Kapuśniak z białej kapusty podawać bezpośrednio po przygotowaniu.