Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
319 kcal /
1334 kJKalorie
1334 kJKalorie
14.2 gBiałko
11.3 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zielona pasta cytrynowa: 20
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g migdałów, ze skórką
- 20 g bułki tartej
- 60 g oliwy z oliwek
- skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Gulasz: 300
- g kapusty włoskiej pokrojonej na 3 cm kawałki
- 300 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować)
- 1000 g wody
- 120 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 – 1 ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 440 – 480 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
- 440 – 480 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i migdały, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać bułkę tartą, oliwę, skórkę z cytryny, sól i pieprz, wymieszać7 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić10-15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pomidory, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 20 g oleju odsączonego z suszonych pomidorów i rozdrobnioną kapustę, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, kaszę, koncentrat bulionu warzywnego, tymianek, kolendrę, pieprz i sól, gotować25-30 min/100°C//obr. 1lub do momentu, aż kasza będzie miękka.
- Dodać fasolę, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. . Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem zielonej pasty cytrynowej.