Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
319 kcal /
1334 kJ
Kalorie
14.2 gBiałko
11.3 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Zielona pasta cytrynowa: 20
  • g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g migdałów, ze skórką
  • 20 g bułki tartej
  • 60 g oliwy z oliwek
  • skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • Gulasz: 300
  • g kapusty włoskiej pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 300 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować)
  • 1000 g wody
  • 120 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 440 – 480 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 440 – 480 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i migdały, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać bułkę tartą, oliwę, skórkę z cytryny, sól i pieprz, wymieszać7 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić10-15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pomidory, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać 20 g oleju odsączonego z suszonych pomidorów i rozdrobnioną kapustę, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać wodę, kaszę, koncentrat bulionu warzywnego, tymianek, kolendrę, pieprz i sól, gotować25-30 min/100°C//obr. 1lub do momentu, aż kasza będzie miękka.
  7. Dodać fasolę, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. . Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem zielonej pasty cytrynowej.
Przewijanie do góry