Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
230 kcal /
966 kJKalorie
966 kJKalorie
7.6 gBiałko
42.3 gWęglowodany
7.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g brązowego ryżu
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 120 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej żółtej, pokrojonej na kawałki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 350 g wody
- 300 g pomidorów bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 100 g zielonegogroszku, świeżego
- 150 g cukinii pokrojonej na 1 cm kawałki
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 3 – 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej
- 3 łyżki czarnych oliwek, bez pestek (ok. 60g), przekrojonych na pół, do dekoracji
- 3 łyżki zielonych oliwek, bez pestek (ok. 60g), przekrojonych na pół, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek. Odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i fasolkę szparagową, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę i wcześniej opłukany ryż, gotować16-18 min/100°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, groszek, cukinię, rozdrobnioną marchewkę i fasolkę szparagową, zioła prowansalskie, kurkumę, sól i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Dodać fasolę, gotować6 min/100°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia, w którym danie będzie podawane. Udekorować oliwkami oraz natką pietruszki. Wege Tex-Mex z brązowym ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.