Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami
311.6 kcal /
1303.5 kJKalorie
1303.5 kJKalorie
3.5 gBiałko
43.2 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g owoców suszonych, mieszanych np. rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli
- 300 g brandy plus dodatkowo 2-3 łyżki
- 40 g wrzącej wody
- 1 łyżka siemienia lnianego brązowego
- 1 łyżka siemienia lnianego złotego
- 200 g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
- 200 g cukru kokosowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 łyżka musu jabłkowego (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g migdałów, w słupkach
- 150 g wiśni kandyzowanych pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej owoce suszone, dodać 300 g brandy, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wodę, dodać siemię lniane, wymieszać, odstawić na 5 min do napęcznienia.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 140°C. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę, dodać cukier i pastę waniliową, zmiksować20 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać napęczniałe siemię lniane, mus jabłkowy i ocet, wymieszać5 s/obr. 3.
- Dodać nasączone w brandy suszone owoce, mąkę, migdały, wiśnie, proszek do pieczenia, cynamon i sól, przemieszać kopystką, wymieszać25 s//obr. 4. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 2 godz.-2 godz. 20 min (140°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Pozostawić w formie na ok. 15 min, następnie ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu ciasto nakłuć patyczkiem w kilku miejscach, polać 2-3 łyżkami brandy, odstawić na 10 min do nasączenia. Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami podawać jako deser.