Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
311.6 kcal /
1303.5 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
43.2 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 700 g owoców suszonych, mieszanych np. rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli
  • 300 g brandy plus dodatkowo 2-3 łyżki
  • 40 g wrzącej wody
  • 1 łyżka siemienia lnianego brązowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego złotego
  • 200 g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
  • 200 g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżka musu jabłkowego (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g migdałów, w słupkach
  • 150 g wiśni kandyzowanych pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej owoce suszone, dodać 300 g brandy, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godz.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wodę, dodać siemię lniane, wymieszać, odstawić na 5 min do napęcznienia.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 140°C. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć margarynę, dodać cukier i pastę waniliową, zmiksować20 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać napęczniałe siemię lniane, mus jabłkowy i ocet, wymieszać5 s/obr. 3.
  6. Dodać nasączone w brandy suszone owoce, mąkę, migdały, wiśnie, proszek do pieczenia, cynamon i sól, przemieszać kopystką, wymieszać25 s//obr. 4. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 2 godz.-2 godz. 20 min (140°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Pozostawić w formie na ok. 15 min, następnie ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu ciasto nakłuć patyczkiem w kilku miejscach, polać 2-3 łyżkami brandy, odstawić na 10 min do nasączenia. Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami podawać jako deser.
Przewijanie do góry