
Wegańskie naleśniki
107 kcal /
448 kJKalorie
448 kJKalorie
3.7 gBiałko
14.4 gWęglowodany
3.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 170 g mąki pszennej
- 25 g mąki sojowej
- ½
- łyżeczki cukru
- 1 szczypta soli
- 460 g napoju sojowego niesłodzonego
- 460 g napoju owsianego niesłodzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do smażenia naleśników
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę pszenną, mąkę sojową, cukier, sól, dodać napój sojowy, wymieszać20 s/obr. 4. Pozostawić w naczyniu miksującym na 10 min.
- Dodać proszek do pieczenia, wymieszać10 s/obr. 3.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, tak aby powstał okrąg (Ø ok. 20 cm) o grubości 2-3 mm, smażyć ok. 2 min z każdej strony. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, od czasu do czasu dodając na patelnię niewielką ilość oleju. Naleśniki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawać z dowolnymi dodatkami.