Wegańskie mini Pavlovy z owocami

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
285.4 kcal /
1194 kJ
Kalorie
4.5 gBiałko
30 gWęglowodany
18.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Bezy z aquafaby: 100
  • g cukru
  • 1 szczyptagoździków, mielonych
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 100 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby) (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki winianu potasu
  • Bita śmietana kokosowa: 100
  • g owoców jagodowych, świeżych
  • 400 g śmietanki kokosowej (ok. 90% ekstraktu kokosowego), schłodzonej (patrz wskazówka)
  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 30 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ołówkiem narysować na nim 8 okręgów (Ø 8 cm) używając np. odwróconego kubka.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, goździki, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder z przyprawami przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać aquafabę, ubijać5 min/obr. 3.
  4. Dodać 50 g cukru zmielonego z przyprawami i sok z cytryny, ubijać2 min 30 s/obr. 3.
  5. Dodać pozostały cukier z przyprawami, ubijać2 min 30 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (Ø 5-10 mm) i wypełnić powierzchnię narysowanych wcześniej na papierze okręgów. Pozostałą pianę wycisnąć na brzegi okręgów, tworząc gniazda.
  6. Piec 2 godz. (100°C, termoobieg), w tym czasie kilkukrotnie uchylić drzwiczki piekarnika, aby usunąć nadmiar wilgoci (patrz wskazówka). Mini Pavlovy studzić 30 min przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia (ok. 1 godz.) (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej owoce, odstawić.
  8. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć śmietankę, dodać cukier waniliowy, ubijać bez założonej miarkiobr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietaną kokosową wypełnić zagłębienia w bezach, udekorować owocami. Wegańskie mini Pavlovy z owocami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry