Wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczy

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
149.7 kcal /
626.7 kJ
Kalorie
1.6 gBiałko
16.2 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Posypka: 1
  • pomarańcza ekologiczna
  • 120 g wiórków kokosowych
  • Mini pączki: 100 – 130
  • g syropu z agawy (patrz wariant)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 150 g mleka kokosowego
  • 50 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość dogłębokiego smażenia
  • 10 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy dogłębokiego smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Z pomarańczy obrać skórkę, bez białych błonek. Skórkę pokroić na 1-2 cm kawałki, odstawić. Z ½ pomarańczy wycisnąć sok, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę obraną z pomarańczy, dodać wiórki kokosowe, zmielić15 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej syrop z agawy, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy, mleko kokosowe, olej i malibu, wymieszać10 s/obr. 3.
  6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć do miski, następnie nabierać porcje powstałego ciasta i formować z nich kulki (Ø 2-2,5 cm).
  7. Na kuchence w dużym garnku rozgrzać olej. Mini pączki smażyć z każdej strony do momentu, aż będą złotobrązowe (patrz wskazówka). Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik. Odsączone pączki obtoczyć w odważonym wcześniej syropie z agawy, a następnie w przygotowanej wcześniej posypce.
  8. Wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry