Wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczy
149.7 kcal /
626.7 kJKalorie
626.7 kJKalorie
1.6 gBiałko
16.2 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Posypka: 1
- pomarańcza ekologiczna
- 120 g wiórków kokosowych
- Mini pączki: 100 – 130
- g syropu z agawy (patrz wariant)
- 50 g cukru trzcinowego
- 150 g mleka kokosowego
- 50 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość dogłębokiego smażenia
- 10 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej rzepakowy dogłębokiego smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Z pomarańczy obrać skórkę, bez białych błonek. Skórkę pokroić na 1-2 cm kawałki, odstawić. Z ½ pomarańczy wycisnąć sok, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę obraną z pomarańczy, dodać wiórki kokosowe, zmielić15 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej syrop z agawy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy, mleko kokosowe, olej i malibu, wymieszać10 s/obr. 3.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć do miski, następnie nabierać porcje powstałego ciasta i formować z nich kulki (Ø 2-2,5 cm).
- Na kuchence w dużym garnku rozgrzać olej. Mini pączki smażyć z każdej strony do momentu, aż będą złotobrązowe (patrz wskazówka). Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik. Odsączone pączki obtoczyć w odważonym wcześniej syropie z agawy, a następnie w przygotowanej wcześniej posypce.
- Wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.