Wegańskie masło z aquafabą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
70.1 kcal /
293.4 kJ
Kalorie
0.3 gBiałko
0.5 gWęglowodany
7.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 110 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 40 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby) (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki octu jabłkowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, dodać olej z pestek winogron i kurkumę, podgrzewać3 min 30 s/60°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę z ciecierzycy (aquafabę), dodać płatki drożdżowe, sól i ocet, uruchomić Miksowanie /30 s, następnie wymieszać3 min/obr. 5. W tym czasie powoli wlewać odłożoną mieszankę olejów na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Masło przełożyć do foremki do zamrażania (np. aluminiowej, silikonowej), odstawić do zamrażalnika na 20 min.
  3. Do naczynia miksującego włożyć zamrożone masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać10 s/obr. 4. Masło przełożyć do innego naczynia, odstawić bez przykrycia do lodówki na min. 2 godz. (najlepiej na całą noc). Wegańskie masło z aquafabą przechowywać w lodówce, podawać jako dodatek do pieczywa (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry