Wegańskie „masło”

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
63.8 kcal /
267.1 kJ
Kalorie
0.6 gBiałko
0.5 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g migdałów, blanszowanych
  • 65 g napoju migdałowego, niesłodzonego
  • 65 g napoju roślinnego niesłodzonego (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki octu jabłkowego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 120 g oleju kokosowego w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, zmielić15 s/obr. 10. Migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać napój migdałowy, płatki drożdżowe, sól i ocet, zmiksować15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę i olej kokosowy, zmiksować1 min 30 s/obr. 5. Przełożyć do wyparzonego słoika typu twist-off z pokrywką, odstawić do lodówki do stężenia. Wegańskiego „masła” używać jako zamiennika masła do smarowania (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry