Wegańskie „masło”
63.8 kcal /
267.1 kJKalorie
267.1 kJKalorie
0.6 gBiałko
0.5 gWęglowodany
6.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g migdałów, blanszowanych
- 65 g napoju migdałowego, niesłodzonego
- 65 g napoju roślinnego niesłodzonego (patrz wskazówka)
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki octu jabłkowego
- 30 g oliwy z oliwek
- 120 g oleju kokosowego w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, zmielić15 s/obr. 10. Migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać napój migdałowy, płatki drożdżowe, sól i ocet, zmiksować15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i olej kokosowy, zmiksować1 min 30 s/obr. 5. Przełożyć do wyparzonego słoika typu twist-off z pokrywką, odstawić do lodówki do stężenia. Wegańskiego „masła” używać jako zamiennika masła do smarowania (patrz wskazówka).