Wegańskie lody czekoladowe
184.5 kcal /
772 kJKalorie
772 kJKalorie
1.9 gBiałko
20.4 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 ggorzkiej czekolady wegańskiej (patrz wskazówka)
- 200 g napoju roślinnego np. migdałowego, kokosowego, sojowego
- 200 g śmietanki kokosowej
- 200 g śmietanki sojowej
- 70 g cukru
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 25 g skrobi kukurydzianej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać napój roślinny, śmietankę kokosową, cukier i skrobię, podgrzewać6 min/90°C/obr. 3. Masę przelać do płytkiej foremki do zamrażania (np. aluminiowej, silikonowej) do wysokości maks. 4 cm. Odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Przykryć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na 6 godz. (lub na całą noc). Zamrożoną masę pokroić długim, ostrym nożem na kawałki ok. 4 x 4 cm (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć zamrożoną masę lodową, zmiksować30 s/obr. 6, przemieszać kopystką, następnie wymieszać10 s/obr. 4. W razie potrzeby włożyć lody przed podaniem na 30-45 min do zamrażalnika. Wegańskie lody czekoladowe podawać jako deser.