Wegańskie kulki mocy
115 kcal /
480 kJKalorie
480 kJKalorie
1 gBiałko
12 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g wiórków kokosowych
- 30 g orzechów, mieszanych np. laskowych, nerkowca, macadamia orzeszków piniowych
- 20 g migdałów, blanszowanych
- 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 50 g fig, suszonych pokrojonych w ćwiartki
- 5 g kakao, niesłodzonego, naturalnego
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 25 g oleju kokosowego
- 10 g syropu z agawy
- 10 g syropu klonowego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 20 g wiórków kokosowych, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić4 s/obr. 6.
- Dodać daktyle, figi, kakao, cynamon, olej kokosowy, syrop z agawy i pozostałe 30 g wiórków kokosowych, zmiksować30 s/obr. 6. Masę przełożyć do innego naczynia. Z masy uformować 12 kulek (Ø 3 cm), każdą kulkę obtoczyć w odważonych wiórkach kokosowych. Wegańskie kulki mocy podawać jako deser (patrz wskazówka).