Wegańskie kruche ciasteczka waniliowe
98.5 kcal /
412.2 kJKalorie
412.2 kJKalorie
1.4 gBiałko
10.5 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cukru
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 20 g cukru wanilinowego
- 70 g migdałów, ze skórką
- 70 g orzechów laskowych
- 170 g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
- 250 g mąki pszennej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i cukier waniliowy, zmielić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć migdały, zmielić10 s/obr. 10. Zmielone migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać margarynę, 50 g przygotowanego waniliowego cukru pudru i mąkę, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć na blat, krótko zagnieść i uformować w kulę. Owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ze schłodzonego ciasta oderwać małą porcję (kulkę Ø 2 cm), uformować w dłoniach rulonik, następnie zagiąć końce ciasteczka do środka, tworząc półksiężyc, odłożyć na przygotowaną blachę. Czynności powtórzyć dla pozostałej części ciasta, układając ciasteczka w niewielkich odstępach.
- Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu aż ciasteczka będą złotobrązowe. Upieczone ciasteczka odstawić do ostudzenia, następnie oprószyć pozostałą częścią waniliowego cukru pudru. Wegańskie kruche ciasteczka waniliowe przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.