Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Wegańskie jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi - Przepisy na Thermomix

Wegańskie jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
530 kcal /
2220 kJ
Kalorie
11 gBiałko
56 gWęglowodany
30 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Wegańskie jabłka pod kruszonką: 100
  • g margaryny, wegańskiej zimnej, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • 150 g migdałów, ze skórką
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 800 g jabłek (ok. 6 szt.), bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Wegańskie lody waniliowe: 2
  • laski wanilii
  • 60 g cukru
  • 260 g kostek lodu (patrz wskazówka)
  • 200 g pasty z orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Żaroodporne naczynie (28 x 18 cm) natłuścić margaryną, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić8 s/obr. 7.
  3. Dodać mąkę, margarynę, 80 g cukru i cynamon, wymieszać10 s/obr. 6. Kruszonkę przesypać do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 400 g jabłek, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 400 g jabłek, dodać pozostałe 20 g cukru i cukier wanilinowy, rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać wcześniej rozdrobnione jabłka, gotować5 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego (28 x 18 cm), posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec 25-30 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia przygotować lody waniliowe. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem wyskrobać ziarna (patrz wskazówka).
  8. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziarna wanilii, dodać cukier, zmielić25 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Dodać kostki lodu, rozdrobnić6 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Dodać pastę z orzechów nerkowca i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Wegańskie jabłka pod kruszonką podawać na gorąco z dodatkiem lodów waniliowych.
Przewijanie do góry