Wegańskie jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi
530 kcal /
2220 kJKalorie
2220 kJKalorie
11 gBiałko
56 gWęglowodany
30 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Wegańskie jabłka pod kruszonką: 100
- g margaryny, wegańskiej zimnej, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 150 g migdałów, ze skórką
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 800 g jabłek (ok. 6 szt.), bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Wegańskie lody waniliowe: 2
- laski wanilii
- 60 g cukru
- 260 g kostek lodu (patrz wskazówka)
- 200 g pasty z orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Żaroodporne naczynie (28 x 18 cm) natłuścić margaryną, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić8 s/obr. 7.
- Dodać mąkę, margarynę, 80 g cukru i cynamon, wymieszać10 s/obr. 6. Kruszonkę przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 400 g jabłek, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 400 g jabłek, dodać pozostałe 20 g cukru i cukier wanilinowy, rozdrobnić3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wcześniej rozdrobnione jabłka, gotować5 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego (28 x 18 cm), posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec 25-30 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia przygotować lody waniliowe. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem wyskrobać ziarna (patrz wskazówka).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziarna wanilii, dodać cukier, zmielić25 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kostki lodu, rozdrobnić6 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pastę z orzechów nerkowca i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Wegańskie jabłka pod kruszonką podawać na gorąco z dodatkiem lodów waniliowych.
