Wegańskie curry ze szparagami
539.9 kcal /
2259 kJKalorie
2259 kJKalorie
11.6 gBiałko
65.8 gWęglowodany
22.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g wody
- 1 ¼
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 30 g oleju
- 200 g ryżu białego długoziarnistego
- 2 pęczki białych szparagów (ok. 500g każdy)
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500g)
- 75 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 5 mm plastry
- 45 g żółtej pasty curry
- 25 g dżemu morelowego (patrz wskazówka)
- 200 g pomidora pokrojonego na kawałki
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 szczypta cukru
- tajska bazylia, świeża do dekoracji
- bazylia, świeża do dekoracji
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i 10 g oleju. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować22 min/100°C/obr. 4. W tym czasie odciąć twarde końcówki białych i zielonych szparagów, białe szparagi obrać, następnie całość pokroić w 5 cm ukośne kawałki. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i imbir, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pastę curry, dżem i pomidor, zmiksować5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleczko kokosowe i pozostałe ¼ łyżeczki soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, na jej dnie ułożyć motylek, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, następnie pokrojone szparagi, oprószyć solą i cukrem, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie zdjąć pokrywę przystawki Varoma, szparagi przemieszać kopystką, oprószyć solą, gotować na parze kolejne10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze szparagi, wymieszać kopystką. Wegańskie curry ze szparagami podawać z ryżem, udekorowane bazylią i skropione sokiem z limonki.