Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
579 kcal /
2424 kJKalorie
2424 kJKalorie
11.3 gBiałko
77.2 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Cytrynowy ryż: skórka z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 1200 g wody
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (z 1 szt.)
- 25 g oleju
- 250 – 300 g ryżu jaśminowego
- 1 laska cynamonu
- 2 liście limonki Kaffir, suszone (opcjonalnie)
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- Wegańskie curry: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 30 g oleju
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- 400 g batatów pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
- 250 – 300 g brokułu podzielonego na małe różyczki
- 200 – 300 g cukinii pokrojonej w 5 mm półplastry
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (z puszki 400g)
- kolendra, świeża
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, sok z cytryny i olej. Włożyć koszyczek z rozdrobnioną skórką z cytryny, odważyć do niego ryż, dodać cynamon, liście limonki Kaffir i sól, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili, dodać olej, kmin rzymski i curry, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bataty, pomidory, mleczko kokosowe, sól i koncentrat bulionu wegańskiego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły i cukinię, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów.
- Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane naparze warzywa przełożyć do naczynia do serwowania, odstawić. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ciecierzycę, przemieszać kopystką, przełożyć do naczynia z brokułami i cukinią, wymieszać. Wegańskie curry podawać z cytrynowym ryżem bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane kolendrą.