Wegańskie curry z cytrynowym ryżem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
579 kcal /
2424 kJ
Kalorie
11.3 gBiałko
77.2 gWęglowodany
27.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Cytrynowy ryż: skórka z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 1200 g wody
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (z 1 szt.)
  • 25 g oleju
  • 250 – 300 g ryżu jaśminowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 liście limonki Kaffir, suszone (opcjonalnie)
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • Wegańskie curry: 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 30 g oleju
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • 400 g batatów pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
  • 250 – 300 g brokułu podzielonego na małe różyczki
  • 200 – 300 g cukinii pokrojonej w 5 mm półplastry
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (z puszki 400g)
  • kolendra, świeża

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, sok z cytryny i olej. Włożyć koszyczek z rozdrobnioną skórką z cytryny, odważyć do niego ryż, dodać cynamon, liście limonki Kaffir i sól, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili, dodać olej, kmin rzymski i curry, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bataty, pomidory, mleczko kokosowe, sól i koncentrat bulionu wegańskiego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły i cukinię, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów.
  5. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane naparze warzywa przełożyć do naczynia do serwowania, odstawić. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ciecierzycę, przemieszać kopystką, przełożyć do naczynia z brokułami i cukinią, wymieszać. Wegańskie curry podawać z cytrynowym ryżem bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane kolendrą.
Przewijanie do góry