Wegańskie ciasto z jabłkami do odrywania

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
161.9 kcal /
677.4 kJ
Kalorie
3 gBiałko
31.2 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g napoju roślinnego np. owsianego, migdałowego
  • 100 g cukru
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 ½
  • łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 – 2 jabłka (ok. 250g łącznie)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • ¾
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kardamonu, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać napój roślinny, dodać 30 g cukru i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę, olej i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 40 min. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w 3-4 mm plastry. Przełożyć do miski.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pokrojonymi jabłkami, odważyć do niej pozostałe 70 g cukru i skrobię, dodać cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić.
  4. Formę do przystawki Varoma® natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części (ok. 40 g każda). Każdą część uformować w kulę, następnie rozpłaszczyć dłonią na okrągły placek (Ø 7-8 cm). Na każdy placek nałożyć po 2-3 plasterki jabłek i odrobinę soków, które puściły jabłka, następnie złożyć na pół. Połówki ciasta układać obok siebie w przygotowanej formie tak, aby miejsca zgięcia znajdowały się na dole. Plastry jabłek, które pozostały niewykorzystane, powkładać w przestrzenie między kawałkami ciasta. Ciasto przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  6. Wyrośnięte ciasto posmarować pozostałym sokiem z przyprawionych jabłek za pomocą pędzelka. Piec 35-40 min (180°C). Wegańskie ciasto z jabłkami do odrywania podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry