Wegańskie ciasto kokosowe
277.3 kcal /
1161.2 kJKalorie
1161.2 kJKalorie
2.6 gBiałko
27.5 gWęglowodany
18.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g margaryny, wegańskiej miękkiej, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 100 g czekolady, o smaku nugatowym wegańskiej, pokrojonej na kawałki
- 100 g cukru
- 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 200 g śmietanki sojowej
- 150 g mąki pszennej
- 100 g wiórków kokosowych
- 15 g proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe do posypania (ok. 30g)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić margaryną, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Czekoladę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy i śmietankę sojową, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać mąkę, 100 g wiórków kokosowych i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać5 s//obr. 4. Masę przełożyć do tortownicy, posypać wiórkami kokosowymi.
- Piec 25-30 min (180°C), w razie potrzeby po 15 min wierzch ciasta można przykryć papierem do pieczenia. Ciasto pozostawić w tortownicy do ostudzenia, następnie pokroić na 12 kawałków. Wegańskie ciasto kokosowe podawać jako deser.