Wegańskie ciasto kokosowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
277.3 kcal /
1161.2 kJ
Kalorie
2.6 gBiałko
27.5 gWęglowodany
18.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g margaryny, wegańskiej miękkiej, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 100 g czekolady, o smaku nugatowym wegańskiej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 200 g śmietanki sojowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 15 g proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe do posypania (ok. 30g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić margaryną, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Czekoladę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy i śmietankę sojową, wymieszać30 s/obr. 4.
  4. Dodać mąkę, 100 g wiórków kokosowych i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 4.
  5. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać5 s//obr. 4. Masę przełożyć do tortownicy, posypać wiórkami kokosowymi.
  6. Piec 25-30 min (180°C), w razie potrzeby po 15 min wierzch ciasta można przykryć papierem do pieczenia. Ciasto pozostawić w tortownicy do ostudzenia, następnie pokroić na 12 kawałków. Wegańskie ciasto kokosowe podawać jako deser.
Przewijanie do góry