Wegańskie ciastka migdałowo-kokosowe
72 kcal /
299 kJKalorie
299 kJKalorie
1 gBiałko
2 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g migdałów, ze skórką
- 140 g wiórków kokosowych
- 100 g oleju kokosowego
- 50 g syropu z agawy
- 100 g masła migdałowego, prażonego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 szczypty soli
👨🍳 Przygotowanie
- Formę (25 x 20 x 3.5 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały i 100 g wiórków kokosowych, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przesypać do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, roztopić2 min/100°C/obr. 2.
- Dodać migdały rozdrobnione z wiórkami kokosowymi, syrop z agawy, pozostałe 40 g wiórków kokosowych, masło migdałowe, cukier waniliowy i sól, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, docisnąć do dna. Odstawić do lodówki na 1 godz.
- Masę pokroić ostrym nożem w kwadraty o krawędzi ok. 5 cm, następnie kwadraty podzielić na pół, krojąc po przekątnej w trójkąty.
- Wegańskie ciastka migdałowo-kokosowe podawać schłodzone jako przekąskę lub jako deser z dodatkiem np. sosu czekoladowego.